یک مطالعه جدید نشان میدهد که مصرف قهوه در ابتدای روز با کاهش ۱۶ درصدی خطر مرگ زودرس و ۳۱ درصد کاهش خطر مرگ ناشی از بیماریهای قلبی عروقی مرتبط است.
الهه جعفرزاده: یک مطالعه جدید برای اولین بار، به بررسی اهمیت زمان نوشیدن قهوه بر سلامت انسان پرداخت. طی این پژوهش، دانشمندان دریافتند افرادی که صبحها قهوه مینوشند در مقایسه با کسانی که در طول روز قهوه مینوشند، کمتر در معرض خطر مرگ ناشی از بیماریهای قلبی عروقی قرار دارند.
در چند سال گذشته، مطالعات متعددی انجام شده که مزایای بالقوه سلامتی و مضرات نوشیدن روزانه قهوه بر سلامت قلب را بررسی کرده است. از جنبه مثبت، مطالعات منتشرشده در سال ۲۰۲۴ نشان داد که نوشیدن قهوه ممکن است به خنثی کردن برخی از اثرات مضر زندگی کمتحرک کمک کند و مصرف کافئین میتواند سلامت عروق را بهبود ببخشد.
همچنین مطالعهای که در دسامبر ۲۰۲۴ منتشر شد، نشان داد که نوشیدن قهوه و چای با کاهش خطر ابتلا به سرطان سر و گردن مرتبط است.
تحقیقات دیگری در سال ۲۰۲۴ برخی از جنبههای منفی این نوشیدنی را بررسی کردند. به طور نمونه: نوشیدن مرتب مقادیر بالای کافئین -حداقل پنج روز در هفته- ممکن است خطر بیماری قلبی و حتی ریسک سکته مغزی را افزایش دهد.
نوشیدن قهوه در صبح خطر مرگ و بیماری قلبی را کاهش میدهد
نتایج تحقیقات جدید، که در مجله قلب اروپا منتشر شده، نشان میدهد که زمان مصرف قهوه نیز به اندازه میزان مصرف آن مهم است. این مطالعات بیانگر این است که مصرف قهوه در صبح بهتنهایی با کاهش ۱۶ درصدی خطر مرگ زودرس و ۳۱ درصد کاهش خطر مرگ ناشی از بیماریهای قلبی عروقی مرتبط است.
برای این مطالعه، دادههای بیش از ۴۰هزار بزرگسال بین سالهای ۱۹۹۹ تا ۲۰۱۸ تجزیه و تحلیل شد. این اولین مطالعهای است که الگوهای زمانبندی نوشیدن قهوه و فواید آن را مورد بررسی و آزمایش قرار میدهد و نتایج آن حاکی از این است کسانی که صبحها قهوه مینوشند، از نظر طول عمر و سلامت قلب در سطح بالاتری قرار دارند.
نکته قابل توجه در این مطالعه این است که این اثرات در افرادی که در طول روز قهوه مینوشیدند، آنچنان مشهود نبود.
این یافتهها صرف نظر از اینکه قهوه حاوی کافئین باشد یا فاقد آن، صادق بود و مقدار مصرف – چه کمتر از یک فنجان یا بیشتر از سه فنجان – تأثیری بر فواید آن نداشت.
بیشتر بخوانید:
یک نوشیدنی معجزهگر برای پیشگیری از سرطان و بیماریهای کبدی
قهوه بخورید اما نه تحت این شرایط!
چرا زمان مصرف مهم است؟
کارشناسان معتقدند که زمان مصرف قهوه میتواند بر ریتم شبانهروزی بدن و سطح هورمونها تأثیر بگذارد. نوشیدن قهوه در اواخر روز، ممکن است تولید ملاتونین را مختل کند. ملاتونین هورمونی است که خواب را تنظیم میکند و بر سلامت قلب تأثیرگذار است.
این تأثیرات عمدتاً توسط کافئین ایجاد میشود، اما قهوه حاوی صدها ترکیب زیست فعال دیگر است که بر فیزیولوژی ما تأثیر میگذارد. محققان میگویند مقدار و سطح برخی از مواد التهابزا در خون، اغلب در صبح به اوج خود میرسد و میتوان با نوشیدن قهوه در صبح و دریافت ترکیبات ضدالتهابی آن، با این وضعیت مقابله کرد.
مطالعات پیشین فواید نوشیدن قهوه را بر فاکتورهای متابولیک مرتبط با سلامت قلبی عروقی، مانند کاهش گلوکز و کلسترول بد، را اثبات کردهاند. این تحقیق نیز نشان میدهد که نوشیدن قهوه در صبح میتواند این فواید را تقویت کند.
یک فنجان قهوه دمکرده حاوی حدود ۱۴۰ میلیگرم کافئین است. بر اساس پژوهشها، افرادی که تا سه فنجان قهوه در روز مینوشند قلب سالمتری نسبت به سایرین دارند.
توصیه میشود از نوشیدن بیش از چهار فنجان قهوه در روز بپرهیزید زیرا مقادیر زیاد آن میتواند فشار خون را افزایش دهد. همچنین زنان باردار نیز نباید بیش از ۲۰۰ میلیگرم کافئین در روز مصرف کنند.
بیشتر بخوانید:
نوشیدنی محبوبی که خطر ابتلا به دیابت را کاهش میدهد
یک فایده مهم و متفاوت قهوه
منابع:
upi
bbc
theguardian
medicalnewstoday
۴۷۲۳۲