آنطور که فعالان صنعت ساختمان در نظرسنجی شامخ اعلام کردهاند موجودی مواد اولیه، استخدام نیروی انسانی، فروش کالاها و خدمات و میزان سفارشات جدید مشتریان در بهمن امسال نسبت به ماه قبل کاهش داشته و در سوی مقابل قیمت مواد اولیه افزایشی بوده است. این گزارش از ادامه فاز رکودی در بازار مسکن حکایت دارد.
به گزارش خبرآنلاین، دو نمایشگر از شرایط ساخت و ساز مسکن در ماه جاری نشاندهنده رکود صنعت ساختمان است. گزارش بهمن ماه شامخ بخش ساختمان در کنار آمار مرکز آمار از کاهش تولید مسکن، توقف اجرای پروژههای جدید و نبود چشمانداز واضح از میزان ساخت و ساز در آینده حکایت دارد. این در حالی است که به طور معمول بازار مسکن در ماه های پایانی سال به دلیل رشد معاملات با افزایش تقاضا برای واحدهای نوساز مواجه میشود.
ایسنا در خبری نوشت:آنطور که اتاق تعاون ایران گزارش داده شاخص مدیران خرید (شامخ) که بر اساس نظرسنجی از فعالان ساختمان در گروه های ساخت بنا، مهندس عمران و فعالیت های ساخت و ساز تخصصی ساختمان در بهمن ۱۴۰۳ عدد شامخ کل در بهمن ماه پس از حذف اثر فصلی (۴۴.۹۷) در مقایسه با دی ماه (۴۶.۸۵)، با کاهش نسبی همراه بوده است.
کاهش مولفههای “موجودی مواد اولیه یا لوازم خریداری شده” و “میزان استخدام و بکارگیری نیروی انسانی ” پس از حذف اثر فصلی، متاثر از تشدید روند افزایشی مولفه ” قیمت خرید مواد اولیه و لوازم مورد نیاز” طی سه دوره اخیر بوده است.
کاهش مولفه ”میزان فروش کالاها و خدمات” در پی کاهش “میزان سفارشات جدید مشتریان” پس از حذف اثر فصلی، از دیگر نتایج افزایش مولفه ” قیمت خرید مواد اولیه و لوازم مورد نیاز” است.
مولفه ”انتظارات در ارتباط با فعالیتهای شرکت در ماه آینده” پس از حذف اثر فصلی، با رقم (۴۶.۹۳) بیانگر پیشبینی فعالان صنعت ساختمان مبنی بر تداوم وضعیت رکود این صنعت در ماه پایانی سال است. نگرانیهای ناشی از افزایش چشمگیر نرخ ارز و شرایط ناپایدار اقتصادی موجب تردید و سردرگمی کارفرمایان و فعالین صنعت ساختمان برای ادامه فعالیت ها است. درصورت اختلال در روند وصول مطالبات شرکت های ساختمانی در قراردادهای دولتی، احتمال تشدید تعدیل نیرو در ماه های آتی نیز وجود دارد.
شاخص مدیران خرید (PMI) یکی از مهمترین شاخصهای اقتصادی در کشورهای توسعهیافته است که بر اساس دادههای پانلی از حدود ۴۰۰ شرکت در تمام فعالیتهای بخش خصوصی تهیه میشود. سؤالات پرسشنامه شاخص PMI به نحوی طراحی شده است که اطلاعاتی در خصوص تولیدات صنعتی (میزان تولید، سفارشات جدید داخلی و خارجی، نیروی کار استخدامی و …)، خدمات (کسبوکارهای جدید، کسبوکارهای صادراتی جدید، هزینهها و …)، عمدهفروشی (میزان تولید، سفارشات جدید داخلی و خارجی، قیمت فروش و …) و ساختوساز (کل فعالیتها، ساختوساز مسکونی و تجاری، سفارشات جدید و …) ارائه میدهد؛ ازاینرو شرکتهای مدیریت دارایی از طریق دنبال کردن شاخصهای ملی و بخشی در زمینههای رشد، بهرهوری، روندهای قیمت و حاشیه سود میتوانند از اطلاعات این شاخص در استراتژیها و مدلهای تخصیص دارایی و همچنین در تحلیل عملکرد پرتفوی خود استفاده کنند.
در جریان استخراج شامخ، اگر عدد شاخص بیش از ۵۰ واحد باشد، نشان میدهد که اقتصاد در حالتوسعه است درحالیکه هر رقمی زیر ۵۰ واحد، از قرار داشتن اقتصاد در شرف انقباض و رکود حکایت دارد.