دور جدید مذاکرات ایران و اروپا امروز در ژنو برگزار خواهد شد. جزئیات و محورهای مذاکرات دو طرف چیست و آیا می توان امید داشت طرفین تا قبل از تحلیف ترامپ به نتیجه برسند؟
رسول سلیمی: روابط ایران و سه کشور اروپایی بشدت تحت تأثیر مجموعهای از مسائل پیچیده از جمله ادعای دخالت ایران در جنگ اوکراین، گامهای جبرانی ایران در برجام، نگرانی اروپا از پیشرفتهای هستهای ایران، اعمال تحریمهای جدید و تهدید به فعالسازی سازوکار اسنپبک قرار گرفته است. این در شرایطی است که دور دوم گفتوگوهایی که با ابتکار ایران آغاز شده در حالی در سوئیس کلید خواهد خورد که همچنان شاهد تداوم ادعاها و اظهاراتی در مسیری خلاف جهت تنش روح تنزدایی از سوی رهبران و مقامات اروپایی هستیم؛ در تازهترین مورد، امانوئل مکرون، رئیس جمهور فرانسه اخیرا در سخنانی ادعا کرد که تلاش تهران برای غنیسازی اورانیوم «به نقطهای بیبازگشت نزدیک میشود».
آنچنانکه آخرین دور گفتوگوهای ایران و سه کشور اروپایی، ۹ آذرماه در ژنو برگزار شد و این نشست، که از سوی سید عباس عراقچی، «طوفان فکری» توصیف شد، به بررسی آخرین تحولات دوجانبه، مسائل منطقهای، برنامه هستهای ایران و رفع تحریمها اختصاص داشت. دو طرف در پایان توافق کردند که علیرغم اختلافات و چالشهای جدی، مسیر دیپلماسی را ادامه دهند.
در همین حال سید عباس عراقچی معتقد است: ما آمادگی داریم وارد مذاکرات سازنده و بدون تاخیر در خصوص برنامه هستهای خود شویم؛ مذاکراتی که با هدف رسیدن به یک توافق باشد. وی افزود: فرمولی که از نظر ما وجود دارد، همان فرمول سابق برجام است یعنی اعتماد سازی درباره برنامه هستهای ایران در مقابلِ رفع تحریمها. بر همین مبنا آمادگی مذاکره را داریم. از این منظر، تحلیلگران معتقدند که نتیجه نشست پیشرو میتواند نقطه عطفی در روند دیپلماسی ایران و غرب باشد و اگر طرفهای مقابل اراده لازم برای فاصله گرفتن از سیاستهای گذشته را نشان دهند، میتوان به دورنمای رسیدن به توافق امیدوار بود.